Friday 13 January 2012

ikan masak goreng asam..

aha! bkn blog utk memasak..tp juz nk kongsikan resepi kedua aku yg selalu gaklah aku msak kt umah utk family aku yg tercinta..x susah..sennag je..cuba try test ( padahal maksud sama je 2).hahahahahaha...


ni bahan2nya :


- 1 kilo ikan caru @ pape ikan pun blh...( jgn ikan yg bermisai sudahlah ye)
- bawang merah yg besar = 3 biji
- bawang putih = 3 biji 
- halia = 1 inci 
- lada merah dan lada hijau @ lada basah = 8 tangkai
- lada cili ( kalo rasa nk pedas)
- air asam ( asam kena bnyk ckit..sbb dah nama pun gornge asam..so, rasa asam 2 kena lah ada)
- minyak masak
- garam
- ajinamoto


cara2 nak masak..


- ok, first sekali hiriskan semua bahan2 td...(bwg merah, bwg putih, halia n lada basah). kalo bg yg gemar pedas2..u all blh hiriskan lada cili...( lada basah 2 dihiris mcm kite nk letak dlm sayur)
- gorengkan ikan u all td..tp jgn terlalu garing sbb nt keras bila dah sejuk..
- dgn menggunakan minyak ikan 2 td.(kalo bnyk sngt kurangkan minyaknya)...u all tumis kn semua bahan2 yg dihiris..
- bila dah naik baunya...masuk kn air asam tp agak2 lah airnya n bergantung pada ikan u all.
- pas 2 bila kuah dah mendidih..masukkan ikan n kacau hingga sebati..
- last sekali, suaikn garam n rasanya...bila dah masak...blh lah u all makan...

PERINGATAN....GUNAKAN ASAM LEBIH SIKIT SBB NAK RASA MASAM DLM MASAKAN...TAPI KALO TERLEBIH MASAM, MCM BIASA LAH...TAMBAHKAN AIR BIASA DALAM MASAKAN 2...N THEN BIAR KAN SEKETIKA..BILA KUAH DAH MENDIDIH, RASA DAH OK...U ALL DAH BLH MKN.hehehehehe....selamat mencuba ye...kalo x faham..blh lah bertanya....

No comments:

Post a Comment