Monday, 9 January 2012

AsAm pEdAs StYLe AkU...

aku berasal dari muar johor...aku mmg minat n suka memasak...thanks ea ibu sbb ajar kite masak.ha...u all yg baca ni mesti dtg dr mcm2 negeri kn n mesti ada cara yg tersendiri nak masak... ha, kali ni aku nak share mcm mne nk masak asam pedas johor tp ikut style aku...kt bawah ni ada senarai bahan n mcm mne nk masak..terpulang lah kt u all nk guna ayam @ ikan...

bahan-bahan : nk masak utk sekor ayam...

- lada kering ( amik lah dlm 2 genggam atau lebih ckit, sbb style aku masak ni pekat..biasalah org johor kan..)
- bawang merah kecik ( 4 @ 5 biji )
- bawang putih ( 3 biji dah cukup )
- halia ( dalam 5 @ 6 hiris je n pndai la agak2 sbb u all pun tau kn kalo terlebih sngt ape lah rasanya nt)
- kunyit ( ikut jari kelingking u all...jgn bnyk sngt nt pahit rasanya)
- air asam jawa ( jgn bnyk sngt guna asam jawa...nt masam sngt..aku suka guna asam jawa yg dibancuh bkn keping2)
- daun kesum
- bunga kantan ( kalo nk letak la...)
- belacan ( kalo u all mkn belacan...letak lah sikit..tp kalo x mkn jgn letak...huhuhu..mcm aku lah 2 )
-garam ( ikut tekak masing2..kalo x nk kena darah tinggi jgn lah bnyk2)
- ajinamoto ( letak ikut kesesuaian..nk cover2 rasa je 2)
-minyak ( penting ni..kalo x ada minyak..x masak lah u all...letak ikut kesesuaian..)

cara2 nak masak...x susah..senang je...

- mula2 u all blender kn lada kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, belacan ( kalo rasa nk letak )
- lepas 2 panas kn minyak n bila minyak dah panas..tuangkan ape yg u all dah blender td...tumis bahan td sampai naik minyak n betul2 masak..tp jangan hangus @ hangit palk...confirm dah x sedap nt..kena jaga masa  tumis 2...
- lepas 2, bila bahan yg u all tumis dah betul2 masak @ naik minyak..masuk kan ayam td....n gaulkan perlahan2 sbb nk ratakan bahan tumis td je..
- lepas 2 masukkan air asam jawa td...ha, letak ikut paras ayam td...kalo u all letak air bnyk sngt..2 yg kuah jd cair...
- ok, lepas 2 u all suaikan garam n ajinamoto.
- lepas 2, masukkan daun kesum td ( aku lebih suka guna daun kesum sbb aroma dia sedap). kalo x nk letak daun kesum letak bungan kantan boleh..( yg pntg bunga kantan 2 dihiris2 dulu..jgn letak sebiji2 tau...)
- lepas 2, try rasa..kalo termasam sngt..cover dgn air biasa...n then pndai2 lah suaikan rasa masam n masin ikut tekak u all...
- last sekali u all didihkan kuah 2...bila ayam dah masak, kuah dah sedap, rasa dah ok...u all blh lah hidangkan kt family u all..

hehehhehe...selamat mencuba..kalo rasa ada yg x faham n ada yg sy tertinggal 2...bg tau lah ye...sekadar berkongsi sesuatu....hahahaha....

2 comments: