Saturday, 15 September 2012

Sekali Dalam Hidup Aku!!!

14 September 2012 merupakan satu hari yang paling seronok dalam hidup aku. Benda ni dah lama aku nak buat, tapi x tahu macam mana nak join. Tapi Alhamdulillah, lepas aku nampak kawan aku duk post tentang program sukarelawan kat sebuah hospital ni, aku apa lagi terus tanya dia untuk dapatkan maklumat lanjut...

hmmmm....aku pun apa lagi, tak kan nak rasa benda ni sorang2...aku pun ajak lah kawan2 aku untuk join sama...aku ajak 3 orang rakan aku iaitu Atikah Bahaman, Intan Nur Arena dan Nur Fazatul...tapi hanya 2 orang je rakan aku yang join...but it's ok..after this kalau ada lagi aku nak ajak tiga2 sekali...

ok, aku dan kawan2 kena buat kerja sukarela ni dekat bahagian kecemasan Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star Kedah. mula2 tu takut lah juga sebab pikir apa kemungkinan2 yang akan kami lalui.. yela duk bahagian kecemasan 2  :-) ...sampai2 je kt hospital orang2 kat situ tgk kami mcm kami ni alient...sabo jela..aku pun masuk dalam hospital dengan muka buat dono je..hahahaha....lepas 2 aku dan kawan2 di beri sedikit penerangan tentang bahagian kecemasan 2 dan tempat2 yang akan kami duduk...

jeng3!!!!

tuuu diaaaaa.......

mula2 aku tgk kt bilik prosedur 2 ada mcm2 peralatan dan agak menakutkan sbb itu lah bilik untuk menjahit patient n cuci luka2 patient, dan depannya wad pemerhatian (OR)..pas 2 aku dan kawan2 di bawa ke yellow zone dan red zone...2 lah tempat2 yang akan kami duduk...hmmmm...kerja kami amat mudah dan bantu setakat yang kami mampu...aku dan kawan2 diberi tugas masing2 yang mana 1 tempat akan diletakkan 2 orang sukarela..mula2 aku dan Nur Fazatul duk kat bahagian red zone tapi ditukarkan ke bilik prosedur...huhu!!! BILIK MENJAHIT ORANG 2.....

kul 8.30 kami memulakan tugas..mula2 agak kekok dengan keadaan dan peranan kami di situ...tapi x ape, aku dan ton tunggu je kat luar bilik prosedur 2... kut2 lah ada patient yang nak kena jahit...

hambik kau!!! x lama lepas 2 ada sorang patient duk depan kami nak kena jahit...takut lah juga kan...5 minit lepas 2 datang sorang MA ni...dan aku pun tanya " ada nak kena bantu apa-apa x??? " padahal jantung aku dup dap..dup dap...hahahha...MA 2 pun tanpa segan silu cakap " boleh je kalau nak tlg"..huhu..aku dan ton sepantas kilat masuk dalam bilik 2....

fuuuuyooooooooooooooo!!!!
kena jahit 2....aku suruh ton tlg dulu..tapi dia x berani..so aku lah yang kena tlg MA 2...menggigil tangan dan kaki aku..apa tak nya, mula2 kena lap darah patient, cuci luka petient dan last sekali tlg MA 2 jahit luka patient ( padahal tlg gunting benang dan lap darah patient masa jahit je...tapi ngat senang ke??? susah jgk 2...)

malam tu ramai patient yang kena jahit disebabkan excident, kena belasah dengan orang dan yang paling aku x tahan bila ada patient ni yang DRUNKEN MASTER.....tapi x pe...aku kuat kan diri aku juga...tang drunken master ni aku agak takut sikit..takut dia bukak silat dia...yela orang tgh mabuk dan x sedarkan diri...time nak jahit luka dia kt dahi..time 2 la dia nak mengekut kan badan dia..sampaikan MA tu geram dengan dia...aku cuba tenang kan patient walaupun aku takut...tapi bukan patient je, dengan MA tu sekali aku tenang kan...hahahahahaha.....tapi alhamdullillah..semuanya berjalan dengan baik...

bila bosan..aku jalan2 n tlg kawan2 aku yg lain...antaranya tolak patient pergi x-ray dan masuk wad...bagi aku ini adalah satu pengalaman yang menarik dalam hidup aku...kalau ada peluang macam ni lagi aku nak join...tepat kul 8 pagi aku dan kawan2 balik ke UUM dengan aku masa tu MENGANTUK + HAPPY = KEPUASAN.....

YANG PASTI AKU MEMANG NAK JOIN LAGI..SEBAB TAK ADA ERTI BOSAN DAN TAKUT  BILA AKU DAH MULA SERONOK JOIN PROGRAM SUKARELA NI...CUMA 1, DI SAAT AKU TAKUT AKU SEDARKAN DIRI AKU DENGAN MENGATAKAN BAHAWA " AKU KE SINI NAK TOLONG ORANG DAN TIMBA PENGALAMAN DENGAN BELAJAR BENDA-BENDA BARU DAN BUKANNYA UNTUK SUKA-SUKA "








sekian..tu sahaja cerita aku pada masa ni...hehehehe....

Saturday, 8 September 2012

Aku Bersyukur Di Pertemukan Dengannya....

Alhamdulillah..bukan mudah untuk mencari seseorang insan yang benar-benar ikhlas menerima diri kita dalam kehidupannya. Aku bersyukur kepada Allah di saat doa aku di makbulkan oleh Allah setelah 6 tahun kehidupan aku sengsara tanpa ada rasa kebebasan. Aku yakin dengan kekuasaan Allah yang Maha Mengetahui apa yang telah aku lalui. Kini aku dipertemukan dengan seorang insan yang boleh menerima aku seadanya dan dengan keikhlasan yang ada pada dirinya, dia berani tampil untuk berjumpa dengan ibu dan ayah aku. Syukur Alhamdulillah ibu dan ayah aku dapat menerimanya walaupun perbezaan umur kami agak jauh. Namun itu bukan penghalangnya kerana aku benar-benar mencari lelaki yang ikhlas untuk menerima aku. Sekali lagi aku bersyukur kerana ibu dan ayah aku telah merestui hubungan kami. Kini aku bermohon pada Allah supaya peliharalah hubungan kami dari sebarang perkara yang tidak diingini. Aku tidak peduli apa yang orang nak kata bila aku coretkan kisah hidup aku ini kerana aku tak nak orang-orang perempuan macam aku ni mudah putus asa dalam percintaan. Aku nak mereka yakin dengan kekuasaan Allah yang mana jodoh dan pertemuan itu semuanya ditentukan oleh Nya. Aku juga tidak kisah apa yang orang lain nak pikir tentang aku di saat mereka membaca apa yang telah aku coretkan ini kerana itu semuanya hanya aku, keluarga dan insan tersebut saahaja yang tahu. Tapi satu perkara yang korang kena tahu, apa yang aku coretkan disini hanya untuk berkongsi apa yang telah aku lalui. Aku harap bagi mereka yang cuba untuk mendekati aku saat ini faham apa yang telah aku ceritakan kerana kini aku sudah temui kebahagiaan. Buat Insan yang aku sayang, terima kasih di atas keikhlasan mu, kejujuran mu dan kasih sayang mu. Sama-sama kita ingat pesan ibu " apa-apa pun dalam perhubungan ni, kita kenalah jujur tak kiralah sesama kita mahupun dengan orang tua kita, kerana semua itu akan bawa berkat dan dipermudahkan segala urusan kita "

Tuesday, 4 September 2012

Aku Dan Dunia ku

Siapa kata wanita tidak mampu untuk melakukan apa yang lelaki lakukan. sebab itu jangan sesekali memandang rendah pada golongan wanita. Walaupun video yang u all tengok ini tidak sehebat kumpulan lelaki mahupun kumpulan wanita lain...namun aku bangga dengan mereka kerana dengan berkat kesungguhan dan kegigihan mereka kumpulan ini masih bertahan. aku tak malu nak tunjuk kepada orang ramai kerana aku tahu mereka boleh untuk lebih maju....sebenarnya banyak lagi lagu-lagu yang boleh mereka mainkan, cuma video ini akan aku upload dalam blog aku sebab x semua orang boleh mainkan alat muzik sambil berselawat terutamanya pada golongan wanita. terpulang u all nak cakap apa, tetapi cuma 1 aku nak katakan " Aku Bangga Dengan Mereka dan Aku Bangga Menjadi Sebahagian Daripada Mereka "

Selamat Menonton....