Sunday, 15 January 2012

Tuntutlah iLmu...

"menuntut ilmu itu wajib bagi setiap orang muslim"
( Riwayat Ibn Majah"

"kelebihan orang yang berilmu dengan orang yang beribadat (tanpa ilmu) ialah seperti kelebihan cahaya bulan pada malam ke-14 dengan bintang-bintang lain. "
(Riwayat Abu Daud)

contohilah kegigihan ulama silam dalam menimba ilmu n cuba kita kaji apa yg telah kita lakukan dalam menimba ilmu..adakah hanya sekadar utk mendapatkan segulung ijazah @ sebagainya...

Abu Hurairah telah menghafal sebahagian besar hadis dan membahagikan malamnya kepada 3 bahagian iaitu 1/3 pertama - belajar, 1/3 kedua - solat, 1/3 ketiga - tidur...huhuhu...kita plak bahagikan masa kita kepada berapa bahagian n bahagian mana yg lebih...

Ahmad Bin Hanbal telah berjalan sejauh 30000 batu untuk mencari hadis dan menghafal sejuta astar dan mewariskan 40000 hadis dalam musnad...

Jabir BinAbdullah pula sanggup menempuh perjalanan selama sebulan ke Mesir semata-mata mencari satu hadis....

Imam Al-Ghazali telah menghafal al-Quran pada usia 6 tahun dan menjadi ulama besar yang mengajar ulama seluruh negara pada usia 9 tahun....

banyak lagi contoh2 ulama masa silam yang gigih dalam menimba ilmu...ni adalah antaranya....selamat berenung...hehehehhehehe.....

Friday, 13 January 2012

ikan masak goreng asam..

aha! bkn blog utk memasak..tp juz nk kongsikan resepi kedua aku yg selalu gaklah aku msak kt umah utk family aku yg tercinta..x susah..sennag je..cuba try test ( padahal maksud sama je 2).hahahahahaha...


ni bahan2nya :


- 1 kilo ikan caru @ pape ikan pun blh...( jgn ikan yg bermisai sudahlah ye)
- bawang merah yg besar = 3 biji
- bawang putih = 3 biji 
- halia = 1 inci 
- lada merah dan lada hijau @ lada basah = 8 tangkai
- lada cili ( kalo rasa nk pedas)
- air asam ( asam kena bnyk ckit..sbb dah nama pun gornge asam..so, rasa asam 2 kena lah ada)
- minyak masak
- garam
- ajinamoto


cara2 nak masak..


- ok, first sekali hiriskan semua bahan2 td...(bwg merah, bwg putih, halia n lada basah). kalo bg yg gemar pedas2..u all blh hiriskan lada cili...( lada basah 2 dihiris mcm kite nk letak dlm sayur)
- gorengkan ikan u all td..tp jgn terlalu garing sbb nt keras bila dah sejuk..
- dgn menggunakan minyak ikan 2 td.(kalo bnyk sngt kurangkan minyaknya)...u all tumis kn semua bahan2 yg dihiris..
- bila dah naik baunya...masuk kn air asam tp agak2 lah airnya n bergantung pada ikan u all.
- pas 2 bila kuah dah mendidih..masukkan ikan n kacau hingga sebati..
- last sekali, suaikn garam n rasanya...bila dah masak...blh lah u all makan...

PERINGATAN....GUNAKAN ASAM LEBIH SIKIT SBB NAK RASA MASAM DLM MASAKAN...TAPI KALO TERLEBIH MASAM, MCM BIASA LAH...TAMBAHKAN AIR BIASA DALAM MASAKAN 2...N THEN BIAR KAN SEKETIKA..BILA KUAH DAH MENDIDIH, RASA DAH OK...U ALL DAH BLH MKN.hehehehehe....selamat mencuba ye...kalo x faham..blh lah bertanya....

KENAPA????

maafkan aku..
seandainya baru kini aku menjelma kembali...
maafkan aku...
seandainya baru kini aku menjelaskan semuanya padamu...


namun, aku punyai 1001 alasan mengapa aku sedemikian..
kini aku temui kebahagiaan dirimu...
tiada apa yg dapat aku katakan..
hanya doa dari ku utk mu...
semoga kau bahagia dgn cintamu sekarang...


puas sudah aku berusaha..
mencari dirimu entah ke mana
aku hilang dirimu sekelip mata
hanya kerana salah sangka..


kini aku akn pergi dari hidupmu
mencari kebahagian yang tidak pasti
namun aku percaya dengan ketentuan ilahi
setiap yg kita kasihi pasti akn pergi..


kalo rasa x best jgn gelak ea...

Monday, 9 January 2012

kAnSeR pAyUdArA

ape yg u all tahu sal kanser payudara ni????  huhuhuhu...jgn ingat hanya perempuan saje yg alami sakit ni...lelaki pun ada gak tau...berdasarkan maklumat yg aku perolehi, 95% adalah dikalangan wanita n 5 % adalah drpd kalangan lelaki. mcm u all tahu..penyakit ni merupakan 1 penyakit yg amat di takuti oleh wanita n bnda ni jd disebabkan oleh faktor genetik yg dikaitkan dgn faktor persekitaran. cara pemakanan yg x betul juga blh menyumbang kpd penyakit ni n kalo u all nk tau..org cina paling ramai kena penyakit ni, pas 2 india n last sekali org melayu...kt sini aku nk share smething la npe seseorang 2 kena penyakit ni...aku x tau lah sejauh mne kebenaran fakta ni, tp berdasarkan ape yg aku alami..aku takut utk meneruskannya. 

- jgn guna baju dalam yg ada besi di bawahnya sbb 2 akn menyebabkan payudara x dpt bernafas sepenuhnya.
- jgn mkn makanan berlemak yg terlalu bnyk...
- tido mlm kena bkk baju dlm.
( bukan tujuan untuk mencarut, tapi sekadar berkongsi pengalaman n pengetahuan)

tp sebenarnya ada bnyk lg faktor kenapa penyakit ni menyerang golongan wanita...n u all blh try search kt internet tntg kanser payudara ni sbb kt situ u all blh dptkan maklumat yg lebih lanjut. lg 1, perubatan bkn hanyalah secara klinikal tp blh juga dilakukan dlm perubatan tradisional..hehehehe..x salahkan kalo kite berusaha.... mcm aku seriusly aku ckp, aku minum minyak kelapa dara..rasanya x adalah sedap sngt..tp nk baik punya pasal aku telan je...kt sini aku bg u all beberapa link tntg kanser payudara..so u all baca lebih lnjut kt situ....hehehehehe.....mencegah lebih baik daripada merawat...huhuhu..kalo x btul 2 tlg lah tegur ye...

AsAm pEdAs StYLe AkU...

aku berasal dari muar johor...aku mmg minat n suka memasak...thanks ea ibu sbb ajar kite masak.ha...u all yg baca ni mesti dtg dr mcm2 negeri kn n mesti ada cara yg tersendiri nak masak... ha, kali ni aku nak share mcm mne nk masak asam pedas johor tp ikut style aku...kt bawah ni ada senarai bahan n mcm mne nk masak..terpulang lah kt u all nk guna ayam @ ikan...

bahan-bahan : nk masak utk sekor ayam...

- lada kering ( amik lah dlm 2 genggam atau lebih ckit, sbb style aku masak ni pekat..biasalah org johor kan..)
- bawang merah kecik ( 4 @ 5 biji )
- bawang putih ( 3 biji dah cukup )
- halia ( dalam 5 @ 6 hiris je n pndai la agak2 sbb u all pun tau kn kalo terlebih sngt ape lah rasanya nt)
- kunyit ( ikut jari kelingking u all...jgn bnyk sngt nt pahit rasanya)
- air asam jawa ( jgn bnyk sngt guna asam jawa...nt masam sngt..aku suka guna asam jawa yg dibancuh bkn keping2)
- daun kesum
- bunga kantan ( kalo nk letak la...)
- belacan ( kalo u all mkn belacan...letak lah sikit..tp kalo x mkn jgn letak...huhuhu..mcm aku lah 2 )
-garam ( ikut tekak masing2..kalo x nk kena darah tinggi jgn lah bnyk2)
- ajinamoto ( letak ikut kesesuaian..nk cover2 rasa je 2)
-minyak ( penting ni..kalo x ada minyak..x masak lah u all...letak ikut kesesuaian..)

cara2 nak masak...x susah..senang je...

- mula2 u all blender kn lada kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, belacan ( kalo rasa nk letak )
- lepas 2 panas kn minyak n bila minyak dah panas..tuangkan ape yg u all dah blender td...tumis bahan td sampai naik minyak n betul2 masak..tp jangan hangus @ hangit palk...confirm dah x sedap nt..kena jaga masa  tumis 2...
- lepas 2, bila bahan yg u all tumis dah betul2 masak @ naik minyak..masuk kan ayam td....n gaulkan perlahan2 sbb nk ratakan bahan tumis td je..
- lepas 2 masukkan air asam jawa td...ha, letak ikut paras ayam td...kalo u all letak air bnyk sngt..2 yg kuah jd cair...
- ok, lepas 2 u all suaikan garam n ajinamoto.
- lepas 2, masukkan daun kesum td ( aku lebih suka guna daun kesum sbb aroma dia sedap). kalo x nk letak daun kesum letak bungan kantan boleh..( yg pntg bunga kantan 2 dihiris2 dulu..jgn letak sebiji2 tau...)
- lepas 2, try rasa..kalo termasam sngt..cover dgn air biasa...n then pndai2 lah suaikan rasa masam n masin ikut tekak u all...
- last sekali u all didihkan kuah 2...bila ayam dah masak, kuah dah sedap, rasa dah ok...u all blh lah hidangkan kt family u all..

hehehhehe...selamat mencuba..kalo rasa ada yg x faham n ada yg sy tertinggal 2...bg tau lah ye...sekadar berkongsi sesuatu....hahahaha....

Sunday, 8 January 2012

TaBiAT akU mAsA kEcIK2

aha!!! aku percaya setiap drpd u all mesti ada tabiat mase u all kecik2 kn...ha, mcm yg aku ckp...dlm blog ni semuanya tentang aku...hahahahaha...kali ini aku nk kongsi kn ckit ape tabiat aku mase kecik2..
ok, kalo u all nk tau..mse kecik2 aku ni kuat merajuk n x blh di tegur...mksd aku x blh di tegur 2 mcm ni....kate kn lah aku tgh main2 n then aku terjatuh..pas 2 ada plak org tegur aku n ckp mcm ni " laaaa.....lisa jatuh..." ha! kalo u all nk tau..lepas aku kena tegur 2 aku terus lari n nyorok bawah meja @ pun nyorok bwah kerusi...hahahahha...sampai skrg di sebabkan bnda 2,  org di sekeliling aku x blh lupe.lebih2 lg mak teh aku...hahahaha..ape x nye, mse kecik2 aku selalu ikut dia ke mne je...n tabiat 2 selalu jd bila kt umah dia....huhuhuhu...bila ngat blik, lawak ada, malu pun ada... mak teh aku ada ckp, lepas nyorok 2..mak teh juz nmpk kepala je n dgr suara org menangis...so, bila dah tau mcm 2 mak teh aku x berani nk tegur lg dah....hahahahahaaha....
aku masih ngat lg 1 peristiwa ni...mse 2 aku merajuk n lari bawah meja..lme lah gak aku bertafakur kt bawah 2...ntah mcm mne kaki terselit kt celah meja n x blh keluar.haaaa...mse 2 pndai plak aku pgil ayah suruh tlg keluarkan...kalo x, ntah bila lah aku nk keluar dr bwah meja 2...hahahahahaa...
 2 lah serba sikit tabiat aku masa kecik...u all ada????

AkU SukA WaRnA wArNi.

huhuhuhu..aku suka warna warni...tp wane yg pling aku suka warna pink...so, kalo u all rasa sakit mate tgk blog aku ni...aku minx maaf la ye...hehehehehe...k, slmt membace!!!
hope u all happy..x happy pun wt2 je happy...hidup kena happy..

Saturday, 7 January 2012

NaK TahU rAhSiA tARiKH lAhIr KorAnG??

ikut contoh step ni :

tarikh lahir + bulan lahir + tahun lahir = dapat jawapan
16 + 4 + 1987 = 2007
2 + 0 + 0 +7 = 9 
so, 9 tu adalah no lahir korang...kt bawah ni ada ckit penerangan sal no lahir...huhuhu..bacalah mne yg kena dgn u all...

1 ( ketulenan ) = mempunyai idea2 yg baru, ada cara yg tersendiri, merupakan golongan yg paling jujur n boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi, suka menjadi yg terbaik, suka bekerja sendiri. org terkenal yg sama no lahir dgn u all spt Hulk Hogan.

2 ( pendamai ) = mementingkan keperluan org lain sebelum dirinya, suka mengikut gerak hati, x suka bersendirian, persahabatan adalah penting buat mereka, secara semulajadi u all ni pemalu. org yg sama no lahir dgn u all spt Thomas Edison, Madonna.

3 ( ceria ) = u all yg ada no lahir ni merupakan seorang yg sngt kreatif, sosial, mesra, romantik n mudah di bawa berunding. suka memulakan sesuatu tp jarang dpt menyiapkannya, suka menggembirakan org lain, sngt popular dan idealistik n perlu belajar utk melihat sesuatu yg lebih realistik. org yg sama no lahir dgn u all ni spt Jody Foster...kalo x kenal sape dia...sng je..try search kt tenet ea...

4 ( konservatif ) = sngt peka n tradisional, sukakan arahan n sesuatu yg rutin, bertindak bila faham sepenuhnya tntg ape yg dia nk buat, suka bekerja keras n buat scr sendirian, mudah tertarik dgn aktiviti luar, sabar, tekun n adakalanya degil. perlu belajar untuk menjadi lebih fleksibel n bersikap lebih baik terhadap diri sendiri. org yg sama no lahir dgn u all ni spt Paul Hogan, Tina Turner.

5 ( perintis ) = ada sikap ingin tahu n suka ambil risiko, x suka disekat, persoalan yg selalu ada kt otak u all x pernah berhenti.org yg sama dgn u all spt Abraham Lincoln, Jessica Walter.

6 ( romantik ) = merupakan seorang yg idealistik n sesuatu sbb utk rasa gembira, hubungan kekeluargaan yg kuat pntg utk u all, perasaan mempengaruhi keputusan, suka membantu n menjaga seseorang, sngt setia n blh jd guru yg baik, suka seni muzik, teman yg setia. org yg sama dgn u all spt Albert Einstein.

7 ( intelektual ) = suka menyelesaikan sesuatu yg tersembunyi, perasaan x mempengaruhi keputusan, suka mempersoalkan ape yg ada di sekeliling mereka, lebih dikenali sbg ahli falsafah, suka pada perkara yg berteknikal n suka berahsia. org yg sama dgn u all ni spt Willian Shakespeare, Michael Jackson, n Princess Diana.

8 ( penyelesaian ) = penyelesai masalah, profesional, berterus terang, penilai yg abik n sngt tegas, mempunyai perancangan yg hebat n suka hidup dlm suasana yg terbaik, suka mengendalikan manusia, mempunyai cara yg tersendiri. so u all ni di nasihatkan supaya belajar utk buat keputusan berdasarkan keperluan sendiri drpd ikut keperluan org lain. org yg sama dgn u all ni spt Pablo Picasso.

9 ( pelakon ) = berkebolehan untuk hiburkan org lain, sngt penyayang n pemurah, dgn daya tarikan yg ada u all x ada masalah utk berkawan , mempunyai personaliti yg pelbagai n menyukarkan org lain utk faham akn u all, mempunyai nasib yg sngt baik tp blh menderita sbb terlalu bergantung pd nasib n perasaan. so u all di nasihatkan spy wujudkan kasih syg dlm diri 2.org yg sama dgn u all ni spt Elvis Presley.

RaHsIa dI SEbALIk tUliSaN

tulisan menegak = merupakan seorang yg rajin, bertanggungjawab, pandai bergaul dengan org lain n sikap amat disenangi oleh org lain. mampu membuat keputusan dengan wajar dan tepat.

condong ke kanan = bersikap terbuka dalam pergaulan n bercinta, sentiasa memerlukan bantuan dan tunjuk ajar drpd org lain, kurang keyakinan dgn tindakan yg diambil n memerlukan pendapat org lain utk meyakinkan diri mereka, mudah merasa bosan n x suka tunggu lama2.

condong ke kiri = (ada ke org tulisan condong ke kiri, hehehehheeh) seorang yg sensitif, seorang yg amat berhati2 sbb x nak ada rasa kesal di kemudian hari, yg paling penting diorang ini sngt setia pd org yg dia cintai....huhuhuhu...

RaHSIa wArNa kEgEmArAn WaNiTa

merah = berani , emosional, tegas, tamak, n suka bersenang-senang
biru = setia pd pasangan, pndai menyimpan wang, kuat kemahuan, berterus terang, jujur, cekap, memberi manfaat n tegas.
hijau = suka pada kebahagiaan, x suka bergaduh @ bertekak, patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian.
hitam = suka menyendiri, prihatin, kuat menghadapi dugaan hidup, x mudah dipengaruhi, kuat berfikir, setia pada pasangan. baik hati n cepat tersinggung.
coklat = kaya dgn sifat keibuan, suka merendah diri, sopan santun, halus budi pekerti, mudah was2, takut buat salah.
ungu = pemurah, x suka diperintah, berinisiatif, bijak tp beremosi, keinginannya x meluap2.
kelabu = suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka berkorban, cerdas n bijak.
kuning = menyukai ilmu, gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi cabaran.
putih = bersih fikirannya, berkata benar, jujur, rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, hatinya sentiasa tenteram, suka menolong n sentiasa bertawakal.

BiLa sI kEcIk sEmAkIn mEmBeSar


rindunya la hai kt anak sedara aku yg sorang ni...dulu tgk kecik je..sekarang ni dah besar...ibu aku ckp dia nmpk cerdik..suka tersenyum n dah pndai nk berbual...huhuhu..padahal umur x sampai setahun lg..pape pun mak uda syg kamu Muhammad Syakir...tunggu mak uda balik x lama lg ye..mak uda nk exam...tinggal lg bpe2 paper je...

Friday, 6 January 2012

KiNi aKu bErGeLaR siNgLe

kini aku bergelar single sehinggalah x tau sampai bila status ni akan wujud dlm diri aku...yg pntg aku happy dgn kehidupan aku skrg...aku x perlu pikir masalah tntg perhubungan, x perlu pikir nak pujuk memujuk....hahahahha....
tp sampai bila ye aku harus mcm ni...ramai kawan2 aku yg  akan bergelar "PUAN" dan ada yg dah memepunyai cahaya mata...huhuhuhu...x pela, aku percaya dan yakin dgn kekuasaan Allah.
setiap manusia itu diciptakan untuk berpasangan n setiap manusia tu ada pasangannya, cuma cepat @ lambat untuk kita bertemu dgn nya...
by the way...pd kawan aku odah n liyana selamat menempuh alam rumah tangga yg x lama lg..cpt2 lah dapat baby...huwaaaaa3....