Monday, 11 June 2012

Batu Feringgi - Penang Butterfly Farm - Bukit Bendera

assalamualaikum semua...dah lama rasanya x update blog ni..rindu plak...time teringat nak update..time 2 la ada je keje nak buat..ha..sekarang, ini lah masanya nak update blog aku ni...

      kali ini aku nak share tempat2 menarik yang aku dah pergi sepanjang aku duk kat negeri org ni... baru2 ni aku dengan mak teh aku pergi ke peneng n secara x langsung aku jadi tourist guide untuk mak teh sekeluarga...sebenarnya banyak2 tempat menarik yang ada kat peneng..yang penting kena tahu jalan..tapi x apa..sign board ada katanya...so juz follow sign board je la..hahahaha....tapi disebabkan uncle adam tahu serba sedikit jalan peneng ni..keje aku jadi mudah ckit...tp x pela..sama2 membantu katanya...Firstly aku n mak teh p jalan2 kat Batu Feringgi n aku tgk kat situ semuanya pantai, pemandangannya cantik sngt2 n kalau rasa nak mandi..boleh mandi kat situ..tapi jangan tengah2 ari buta..panas katanya..





ok, lepas kami semua p Batu Feringgi, kami pergi pula ke Taman Rama-Rama @ Peneng Butterfly Farm...dengan hanya bermodalkan RM18 utk org dewasa u all dah boleh masuk...rasa seronok sangat pergi taman rama-rama ni..nak tahu kenapa??? sbb rama-rama kat taman ni jinak-jinak, besar-besar dan cantik-cantik semuanya...aku pun ambil peluang sentuh rama-rama tu...x caya nanti u all boleh tengok gambar2 kat bawah ni...selain itu, bukan rama-rama je yang ada kat dalam taman ni, ada juga binatang2 lain seperti ular, ikan dan lain2...bagi u all yg nak cari souvenier utk kawan2...kat taman rama2 ni ada kedai souvenier n blh lah beli kt situ....ni gambar2 kat taman rama-rama tu...



untuk destinasi yang seterusnya, aku bawak mak teh n family dia p Bukit Bendera..huhuhu..ni pun first time aku p sana...dengan hanya bermodalkan RM8 untuk orang dewasa dan RM4 bagi kanak2 yang berumur 3 tahun ke atas..u all dah boleh masuk ke tempat tu untuk melihat pemandangan Pulau Pinang dari atas. perkara paling best ialah naik train dari bawah nak ke puncak Bukit Bendera 2...huhuhu...masa nak naik 2, train nya ala2 lambat je..tapi bila dah nak trun..ambik ko...confirm kecut perut u all...dari atas u all boleh nampak seluruh Pulau Pinang....kalau rasa nak tgk dekat2...u all boleh tgk guna teropong yg disediakan kat situ..bayar 5 kupang je = 50 sen..hehehehhe....kat atas Bukit Bendera 2..u all boleh tgk rumah2 peninggalan British yang kebanyakannya dah pun di beli oleh jutawan2 yang ada kat negara kita ni...dgn udaranya yg nyaman, cuacanya yg sejuk dan pemandangannya yang sangat indah..u all akn rasa tenang..kalau x percaya..pergilah Bukit Bendera 2..huhuhuhu....















No comments:

Post a Comment